Onderscheidend assortiment, eigentijdse vormgeving

‘Een mooi prentenboek is nog geen goed prentenboek’

Tips van Pjotr van Lenteren voor het uitzoeken van een geschikt prentenboek voor peuters en kleuters.

Bij toeval kwam ik een artikel van Pjotr van Lenteren van een paar jaar terug tegen. Onder de kop: ‘Een mooi prentenboek is nog geen goed prentenboek’ geeft hij een aantal suggesties voor ouders bij het uitzoeken van een geschikt prentenboek voor peuters en kleuters. En hoewel het een artikel is uit de Volkskrant van enkele jaren geleden, heeft het niet aan kracht verloren. Nu wij midden in de periode van de promotie van het lezen zitten, kan het onder de aandacht brengen, zinvol zijn.


Wij lopen de overwegingen van Pjotr na:

Kijk uit met artistiek ogende, stijlvol vormgegeven boeken. Daar mag je van genieten, maar vergeet dan niet om de tekst goed door te nemen. Vaak is het verhaal eigenlijk bedoeld voor volwassenen, al zeggen auteurs en uitgevers wat anders.

Kijk naar de afwisseling in de illustraties. Neem daar de tijd voor en blader het boek rustig door. Geven de illustraties voorzetten om zelf een verhaal te vertellen? Wat roepen de illustraties bij je op? Maken ze tekst overbodig of versterken ze elkaar? Lange teksten moeten extra kritisch bekeken worden: blijven kinderen geboeid of haken ze af? Een paar keer dezelfde tekst lezen, helpt om een antwoord te durven geven op de vraag naar blijvende aandacht. Te lange zinnen zijn zelden een aanbeveling!

Hoe leest de tekst voor? Is het mooischrijverij die onaangenaam voorleest, veel te abstract is en niets toevoegt? Ga dan op zoek naar een ander prentenboek, aldus Pjotr. Prentenboeken maken is een vak en je kunt dan maar beter de juiste ambachtslieden kennen. Je kunt je daarbij laten leiden door de namen van de auteurs van de genomineerde prentenboeken van dit jaar. Maar ook daar geldt voor dat een kritische beoordeling noodzakelijk blijft.

Je hoeft het niet per definitie eens te zijn met de gemaakte keuzes. Dit vastgesteld hebbend, is een bezoek aan de boekhandel zeker de moeite waard!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.