Leren schrijven

Leren schrijven is voor veel kinderen een stuk lastiger dan ouders inschatten. Ieder kind is verschillend en de één heeft van nature een betere aanleg voor het schrijven dan een ander kind. Maar ook al duurt het bij uw kind langer om het leren schrijven onder de knie te krijgen is het belangrijk dat als ouder om uw kind te blijven motiveren. U kunt uw kind motiveren door gebruik te maken van verschillende stickervellen of leermappen. Bekijk het assortiment van Stammetjes.nl hierboven.

Beloon uw kind voor het leren schrijven

Voor kinderen is het belangrijk dat zij op een bepaalde manier gemotiveerd worden bij het leren schrijven. Vooral kinderen die moeite hebben met het leren schrijven kunnen veel baat het hebben bij beloningen tijdens het schrijven. Dit hoeven geen uitzonderlijke of bijzondere beloningen te zijn, maar kleinere beloningen zoals stickers volstaan ook. Het gaat erom dat uw kind het leren van schrijven ziet als iets waar zij voor beloond worden. Zodra zij dit door hebben weten ze dat het leertraject waar ze doorheen gaan gewaardeerd wordt en dit zal helpen met de motivatie van uw kind. In ons assortiment vindt u verschillende stickervellen en leermappen. Onze leermappen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar oud en in deze leermappen kunnen de kinderen verschillende opdrachten uitvoeren. Door de opdrachten te maken leren kinderen op een speelse manier om logisch na te denken en te schrijven. Deze opdrachten sluiten aan bij wat de kinderen in de eerste jaren van het basisonderwijs leren.

Wat zijn de aandachtspunten voor het schrijven

Voordat uw kind begint met het leren schrijven zijn ze vaak al aan de slag gegaan met het maken van tekeningen op papier. Ziet u dat uw kind hiermee bezig is? Dan is dit een goed teken, want op deze manier leren kinderen namelijk hoe ze een potlood of pen moeten vasthouden en kunnen ze alvast de motoriek ontwikkelen die ze later bij het schrijven nodig hebben. Wanneer uw kind naar groep 3 gaat zullen zij in de meeste gevallen beginnen met het leren lezen en schrijven. Dit gebeurt meestal tegelijkertijd, maar het is ook mogelijk dat uw kind eerder begint met het leren lezen.

Helaas is er tegenwoordig een stuk minder aandacht en waardering voor schrijven dan vroeger het geval was. De overheid heeft namelijk besloten dat schrijfvaardigheid geen zelfstandig vak meer is en daardoor blijven er een stuk minder lesuren over voor het schrijven. Doordat er minder aandacht is voor het leren van schrijven, is het mogelijk dat de volgende generatie van onder kinderen het schrijven een stuk minder goed onder de knie krijgen en schrijfproblemen ontwikkelen. Gelukkig kan u als ouder ook meehelpen om uw kind extra te motiveren. Wat zijn aandachtspunten waar u als ouder rekening mee moet houden?

De juiste positie van de vingers

Leren schrijven heeft in het begin vooral te maken met de motoriek van uw kind. Voor kinderen die linkshandig zijn is het meestal een nog moeilijkere opgave om het schrijven onder de knie te krijgen. Echter kunt u uw kind helpen door te letten op de juist vingerpositie. Hieronder vindt u enkele tips om de vingers van uw kind op de juiste positie te houden:

  • Let bij de schrijfhouding van uw kind dat het potlood of de pen wordt vastgehouden tussen de duim en de indexvinger. Het schrijfgerei dient te rusten op de middelvinger. Dit wordt de driepootgreep genoemd.
  • Het schrijfinstrument dient in de buurt van de punt te worden vastgehouden. Maar wel ver genoeg van de punt vandaan, zodat uw kind het papier goed kan zien. Enige grip is vereist, maar de vinger moet ten alle tijden flexibel en soepel zijn.
  • Zorg ervoor dat het papier in een hoek ligt, zodat er bewegingsvrijheid mogelijk is voor het kind en het kind aangemoedigd kan worden om bewegingen te maken.
  • Zorg ervoor dat de hand van links naar rechts beweegt tijdens het leren schrijven.
  • Houdt de pen of het potlood en in één hand en gebruik de andere hand om het papier tegen te houden en het lichaam in balans te houden.

Een goede positie van het lichaam

Tijdens het leren schrijven is het belangrijk dat uw kind een goede houding aanneemt. Deze houding is vanzelfsprekend niet binnen één dag te leren en dit kost dan ook tijd. Geef uw kind echter de tijd om de houding aan te leren. Uw kind zit in een goede schrijfhouding wanneer zij op een stoel zitten met hun voeten plat op de grond, de knieën boven de heup, een rechte rug en iets naar voren leunen. De niet schrijvende hand kan gebruikt worden als ondersteuning voor het leren schrijven.