Onderscheidend assortiment, eigentijdse vormgeving

De kracht van sport!

Ze gaan weer beginnen. In het heetst van de olympische strijd zet Peter Verberne de stimulansen van sport voor ons nog eens op een rijtje. Naast kracht, snelheid en behendigheid speelt ook denkvermogen (beslissen) in sport een belangrijke rol. En niet te vergeten aandacht voor respect. Want respectvol deelnemen aan (top)sport is ook winnen!

'Citius, Altius, Fortius'

 

De Olympische Winterspelen die van 9 tot en met 25 februari te Pyeongchang, Zuid-Korea, worden gehouden, zorgen voor veel aandacht voor sport. In dit geval zal het veel passieve aandacht oproepen, maar het gebeuren zal mensen er ook toe aanzetten om zelf actief te worden. En dat gebeurt dan met verschillende intenties: van voor de fun tot fanatiek aan de slag gaan om ‘de top’ te bereiken.

In het laatste geval gaat er een langdurige trainingsperiode aan vooraf. Hoeveel rondjes zal Sven Kramer inmiddels geschaatst hebben? Allemaal in dezelfde richting afgelegd en in een vooraf afgesproken tijd (rondje van ……… seconde, we zeggen het zo makkelijk, maar realiseren ons voor de TV-kijkend dikwijls niet hoe hard dat is!). Veel variatie in de uit te voeren beweging is er niet. Als het om het vergroten van de conditie gaat, grijpt men de fiets omdat de schaatsbeweging en de trapbeweging elkaar goed verdragen en zelfs versterken. Per sport wordt gezocht naar aanvullende trainingsvormen. Profvoetballers gaan, met meer of minder zin, het krachthonk in om bijvoorbeeld specifiek te trainen op het vergroten van de sprongkracht, of om spiergroepen extra te belasten ter voorkoming van (bijvoorbeeld lies)blessures.

Hoewel iedereen weet wat met sport bedoeld wordt, is het lastig om hiervan een eensluidende definitie te geven. De term evolueert continu om nieuwe activiteiten die men als sport ervaart, onder deze noemer te brengen. In de meeste gevallen zijn het wel activiteiten die gebaseerd zijn op fysieke beweging. Kracht, snelheid, behendigheid en niet te vergeten denkvermogen spelen een doorslaggevende rol. Lig je als shorttracker twee ronden voor het eind in tweede positie, wat denk je op welk moment te doen? In fracties van seconden moeten beslissingen worden genomen. En met name die kwaliteit bepaalt of een sporter een succesvolle carrière tegemoet gaat.

Dat sporten om veel redenen, mits verantwoord uitgevoerd, een goede bezigheid is, behoeft geen betoog. Kinderen van jongs af aan voorbereiden op het zinvol en verantwoord deelnemen aan het aanbod in onze bewegingscultuur, vereist een deskundige begeleiding, zowel in de schoolsituatie als in sportverenigingsverband. Leraren en trainers, methodisch, didactisch en vooral ook pedagogisch geschoold, gaan aan de slag om de mogelijkheden van ieder kind zo optimaal mogelijk, te ontwikkelen. Investeren aan de voorkant door bekwame opleiders, vormt een garantie om echt respectvol met elkaar om te gaan in bewegingssituaties. De professionele sporters geven helaas niet altijd het ‘goede voorbeeld’ aan volgers. Met name jonge kinderen spiegelen zich aan hun idolen en imiteren ook ongewenste uitingen en gedrag. Vooral spelers in wat je kunt noemen de contactsporten, zouden zich dat meer moeten realiseren. In de Olympische Sporten die we de komende weken zullen gaan volgen, zal naast de competitie vooral de inzet van de sporters ons raken.

Het worden plezierige uren als we ons richten op het mooie van de sport! 


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.