Onderscheidend assortiment, eigentijdse vormgeving

Wat is AVI lezen?

  • Geplaatst op
  • Door Peter Verberne
  • Geplaatst in AVI
  • 0

AVI is het systeem waarmee je kunt meten hoe de technische leesontwikkeling van je kind verloopt. Een korte toelichting op het hoe en waarom van AVI.

Een AVI-toets is een middel om vast te stellen op welk AVI-niveau een leerling leest. Daartoe leest de leerling een kaart met een in moeilijkheid oplopende tekst. Hoe vlot wordt de tekst gelezen?

 
Het AVI-niveau wordt voor twee zaken gebruikt. Allereerst wordt er de leestechnische moeilijkheidsgraad van de tekst mee aangegeven. Denk daarbij aan de zinslengte, het aantal lettergrepen van de woorden en het gemiddelde aantal letters per woord. Hoe langer de zin, hoe meer lettergrepen van de gebruikte woorden en hoe meer letters er gebruikt worden in de woorden, hoe lastiger over het algemeen de tekst zal zijn.

Daarnaast is het AVI-niveau ook een aanduiding voor het leestechnisch niveau waarop kinderen vlot en gemakkelijk kunnen lezen.

Hoewel bedoeld voor in de school, wordt de AVI-aanduiding ook daar buiten gebruikt. Boekhandels en bibliotheken gebruiken het om de koper/lener te helpen bij het kiezen van een boek dat past bij het niveau van het kind. Er zijn ouders die zich daaraan houden en daarover tevreden zijn. Er zijn ook ouders die de keuze aan hun kind overlaten en daarmee goede ervaringen hebben.

Vanaf 2008 worden er 12 niveaus onderscheiden: AVI-start is het eerste niveau en AVI-plus het laatste, dat gemiddeld in groep 8 wordt bereikt. De overige aanduidingen bestaan uit een cijfer (staat voor de groep) en de letters M (midden) en E (eind).

AVI-E5 staat dan voor het gemiddelde niveau dat aan het eind van groep 5 wordt bereikt. En AVI-M7 geeft het niveau voor halverwege groep 7 aan.

AVI (‘Analyse voor Individualiseringsvormen’) is een aanduiding voor het technisch leesniveau van kinderen. Het gaat hier enkel om de technische leesvaardigheid en geeft dus geen enkele indicatie over de mate waarin de lezer ook begrijpt wat hij leest!!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.