Leren lezen

Wanneer uw kind begint met het leren lezen beseft u als ouder maar al te goed dat uw kinderen groot aan het worden zijn. Ziet u uw kleine kind nog voor zich terwijl hij/zij zich vooruit probeerde te duwen op de grond en uiteindelijk zijn/haar eerste stapjes maakte? Iedere ouder kan beamen dat de peuter- en babyjaren van hun kind bijzonder snel gaan en voor je het weet zijn deze jaren voorbij. Uw kinderen beginnen zich te ontwikkelen tot een kleuter en uiteindelijk tot een schoolkind. Wanneer uw kinderen groep drie bereiken zal er een volgende fase in hun leven aanbreken, namelijk het leren lezen!

Het is niet voor ieder kind even gemakkelijk om te leren lezen, maar er zijn verschillende manieren om uw kind extra te stimuleren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om stickervellen aan te schaffen. Deze stickervellen kunt u gebruiken om uw kind te belonen wanneer zij een volgende stap hebben bereikt op het gebied van lezen. Hierboven vindt u verschillende producten in ons assortiment die uw kinderen extra kunnen motiveren om het lezen beter onder de knie te krijgen.

Kinderen moeten plezier beleven aan het leren lezen

Uit onderzoek is gebleken dat maar een kwart van de Nederlandse kinderen daadwerkelijk plezier beleeft aan lezen. Ook het leren lezen gaat ieder kind niet even gemakkelijk af. Hoe kan u er nu voor zorgen dat een kind wel plezier beleeft aan lezen en aan het leren ervan? Dit kan u ten allereerste bereiken door uw kind te helpen met het krijgen van leesplezier. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om (samen) een goed boek te vinden dat aansluit op de interesses van uw kind. Kies hierbij nooit een te gemakkelijk boek, want kinderen houden van een leuke verhaallijn en bij makkelijke boeken ontbreken een goede verhaallijn nogal eens. Staat uw kind aan de beginfase van het lezen dan kan het ook zeker helpen om uit het boek voor te lezen. Naarmate je het boek steeds vaker samen doorleest zal u merken dat uw kind steeds meer woorden en letters gaat oppakken en uiteindelijk ook klanken kan herkennen die bij de letters horen.

Stickers als aanmoediging

Merkt u als ouder of als juf dat kinderen moeite hebben met het lezen onder de knie te krijgen of dat ze lastig te verleiden zijn om een boek te lezen? Dan kan u ze in dat geval een extra zetje geven door gebruik te maken van beloningen. Zelfs met kleine beloningen kan u een kind al stimuleren om meer te gaan lezen. Een voorbeeld van kleine beloningen voor kinderen zijn stickervellen. Wanneer kinderen beginnen met leren lezen kan u deze beloningsstickers als beloning gebruiken. Kinderen vinden het altijd leuk om beloningen en waardering te krijgen wanneer ze iets aan het leren zijn. Merkt u dat uw kind het leren lezen steeds beter onder de knie krijgt en wilt u uw kind blijven aanmoedigen? Bekijk dan eens het assortiment van stickervellen op onze website. Wij hebben verschillende stickervellen en verzamelkaarten in ons assortiment.

Tips om je kind te helpen met leren lezen

Hierboven kon je alleen even lezen dat het gebruik maken van stickervellen voor extra motivatie kan zorgen bij kinderen om te leren lezen. Maar er zijn echter nog meer mogelijkheden om je kind extra te motiveren. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rijtje:

Lees elke dag 10 tot 15 minuten samen met je kind

Wanneer je als ouder samen met je kind 10 tot 15 minuten per dag samen leest zal je uiteindelijk gaan merken dat je kind plezier gaat beleven aan het lezen. Plan het lezen in op een vast tijdstip en houdt die iedere dag vast. Elke dag kort lezen is een stuk effectiever dan een keer per week een langere tijd. Probeer uw kind te stimuleren om het boekje zelf te lezen en grijp niet te snel in wanneer ze een fout maken. Merkt u echter dat het kind het woord niet kan lezen, probeer ze dan de goede weg op te sturen. Wanneer kinderen een woord zelf lezen of verbeteren zullen ze hier extra motivatie uit halen. U kunt uw kind laten weten dat hij/zij goed op weg door een knikje te geven of door uw duim omhoog te doen.

Leesboekjes

Het is een belangrijk dat uw kind bij het leren lezen uit een boek leest waar haar of zijn interesses liggen. Er zijn verschillende leesboekjes verkrijgbaar voor jonge leeftijden. Probeer een leesboek te kiezen wat aansluit bij het leesniveau van uw kind. Om een goed boek te vinden kan je gebruik maken van de AVI-aanduidingen op het boek. Beginnende lezers kunnen het beste gebruik maken van een boek met de AVI-aanduiding ‘AVI Start’.

Lees mee met uw kind

Een andere manier om kind te helpen met het leren lezen is door gebruik te maken van de voor-koor-zelf methode. Lees eerst de tekst van het boek zelf voor en lees daarna de tekst nogmaals, maar dan samen met uw kind in koor. Dit doe je een aantal keer en afsluitend laat je het kind zelf de tekst voorlezen. Dit is een bewezen methode die uw kind zeker gaat helpen met lezen.

Blijf volhouden

Het leren van lezen is voor ieder kind verschillend en de één krijgt het sneller onder de knie dan de ander. In ieder geval is het belangrijk om als ouder te blijven volhouden. De aanhouder wint en dat is ook bij het leren lezen zeker het geval.