Leren rekenen

Helaas is het leren rekenen niet voor ieder kind even gemakkelijk. Ieder kind is verschillend en de één pikt het rekenen met getallen sneller op dan een ander kind. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, maar het is wel belangrijk om als ouder uw kind te helpen met rekenen. Merkt u dat uw kind langer tijd nodig heeft om het rekenen onder de knie te krijgen? Geef uw kind dan deze tijd en u zal gaan merken dat ook uw kind het rekenen op een gegeven moment onder de knie zal krijgen. U kan uw kind helpen met rekenen door leermappen aan te schaffen, maar daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om uw kind te helpen.

Leren rekenen met leermappen

In ons assortiment vindt u verschillende leermappen die uw kind kunnen helpen met het leren rekenen. Deze leermappen bestaan uit verschillende opdrachten die uw kind op een speelse, maar logische manier leren rekenen. Door de opdrachten uit deze boeken te maken leert uw kind wat rekenen inhoudt en hoe ze de verbanden moeten leggen tussen de cijfers. De leermappen in ons assortiment sluiten aan op hetgeen wat uw kind op de basisschool leert en u zal dan ook gaan merken dat wanneer u deze oefeningen samen met uw kind maakt de schoolprestaties van uw kind beter zullen worden. De leermappen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, maar ook voor oudere kinderen die moeite hebben met leren rekenen.

Doe het samen

Het is belangrijk om uw kind altijd te blijven ondersteunen op het gebied van leren rekenen. Vooral wanneer u merkt dat u kind moeite heeft met rekenen is het belangrijk dat zij weten dat ze gesteund worden door hun ouders. De motivatie van kinderen kan namelijk flink dalen wanneer zij zien dat ze achterblijven op het gebied van rekenen ten opzichte van hun klasgenootjes. Het helpt dan ook zeker om samen met uw kind thuis te rekenen en uw kind te motiveren. Hieronder vindt je verschillende tips die u als ouder kan gebruiken om uw kind te helpen met het leren rekenen:

Oefen in alledaagse situaties

In tegenstelling tot wat veel ouders en kinderen denken hoeft rekenen absoluut niet saai te zijn en het is helemaal niet verplicht om het rekenen uit een boek te leren, hoewel dit wel kan helpen. Rekenen is immers iets wat we iedere dag gebruiken en uw kind kan dus net zo goed leren rekenen in alledaagse situaties. Maar hoe kan u nu uw kind leren rekenen in alledaagse situaties? Dit kan u doen door gebruik te maken van slimme sommetjes. U kan uw kind bijvoorbeeld tijdens een autorit vragen hoeveel kilometer jullie nog moeten tot de eindbestemming. De vervolgvraag die u kan stellen is hoeveel kilometer moeten jullie nog als er nog tien extra kilometer is gereden. Het lijkt simpel, maar door gebruik te maken van deze techniek is uw kind ook op een andere manier met rekenen bezig.

Tafels oefenen

Eén van de belangrijkste onderdelen van rekenen die je leert op de basisschool zijn de tafels. Sommige kinderen hebben de tafels snel onder de knie, maar anderen kunnen wat meer hulp gebruiken. Merkt u dat uw kind extra hulp nodig heeft? Oefen dan de tafels samen met hem of haar!

Tafels oefenen kan op een speelse manier door de tafels bijvoorbeeld te zingen. Weet je bijvoorbeeld dat uw kind een bepaald liedje leuk vindt? Probeer dan de melodie van dit liedje te gebruiken tijdens het zingen van de tafels. Op deze speelse manier begrijpen kinderen dat het leren rekenen helemaal niet saai hoeft te zijn. Zing ook dit liedje tijdens alledaagse situaties, zoals bijvoorbeeld in de auto of tijdens het eten.

Rekenspellen

Wist je dat er verschillende spellen verkrijgbaar zijn die het proces leren rekenen van uw kinderen op een positieve manier kunnen beïnvloeden? Spellen zoals Monopoly, Mens erger je niet of Yahtzee zijn gezellige spelletjes waarbij enige rekenvaardigheid vereist is. Speel deze spellen samen met uw kind en u zal merken dat het rekenen een stuk leuker wordt. Voor kinderen die moeite hebben met rekenen is het van groot belang dat zij plezier weten te koppelen aan het rekenen.

Wees niet te streng en geef uw kind de tijd

Omdat uw kind ook op school veel bezig is het met het rekenen is het belangrijk dat u uw kind de tijd geeft om het rekenen onder de knie te krijgen. Het thuis rekenen moet vooral gezien worden als iets wat leuk is. Probeer het rekenen dan ook aan te laten sluiten op de interesses van uw kind en zorg altijd voor een positieve sfeer. Ook wanneer het even niet lukt. Wanneer uw kind weet dat hij/zij fouten mag maken zal het zelfvertrouwen van uw kind toenemen en uiteindelijk zal het leren rekenen bij de meeste kinderen wel goed komen.