Media 'wijs' opvoeden, heb jij het onder de duim?
- Geplaatst op
- Door Peter Verberne
- 0
In onze digitale wereld komen onze kinderen, op steeds jongere leeftijd, op internet met allerlei soorten online media in aanraking. Leuk en handig, want er valt veel van te leren als ouders hun kinderen wijs en veilig met de media leren om te gaan.
Media 'wijs' opvoeden, heb jij het onder de duim?
Het thema van de week van de Mediawijsheid (16 tot en met 23 november 2018) is dit jaar ‘Heb jij het onder de duim’? Hoe wijs zijn we zelf? Onze duim is in tijden niet zo machtig geweest. Met een click, scroll of swipe verschaft die ons toegang tot een wereld aan informatie en mogelijkheden.
Kinderen groeien op met allerlei soorten media: van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en je kunt er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.
Veel opvoedvragen gaan dan ook over het mediagebruik van kinderen. Je wilt je kind goed begeleiden, maar je weet niet altijd ‘hoe’. De MediaDiamant (mediawijsheid.nl/mediadiamant) is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs te laten opgroeien.
De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen:
- Plezier – geniet van de mogelijkheden
- Veilig: - voorkom risico’s
- Samen: - begeleid je kind
- Inhoud: - weet welke media geschikt zijn
- Balans: - momenten met en zonder
(De MediaDiamant is samengesteld door experts en wetenschappers; er is geen sprake van een ’eigen’ belang)
We werken de vijf aspecten kort uit. Voor uitvoerige achtergrondinformatie wordt verwezen naar de site zoals hierboven staat genoemd:
1. Plezier: er iets van leren en contacten leggen (games en sociale media), zich uiten via sociale media, websites, vlogs, blogs en filmpjes. Ze groeien in zelfvertrouwen en bouwen een eigen identiteit op.
2. Veilig- voorkom risico’s: Soms krijgen ze dingen te zien die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Praat met ze wat ze online zien en of ze vervelende dingen ervaren. Wordt er online gepest, heeft de toegang tot die wereld negatieve gevolgen voor de schoolprestaties en/of de gezondheid, kan het leiden tot een vorm van verslaving? Het zijn vragen die worden gesteld en waar geen eenduidig antwoord op kan worden gegeven. Wel blijkt uit onderzoek dat tieners de ondersteuning van hun ouders hard nodig hebben.
3. Samen- begeleid je kind: Door samen gebruik te maken van diverse media verhoog je het plezier en de veiligheid. Je ziet als ouder wat je kind online doet en hoe hij/zij dat ervaart.Zo kun je er gemakkelijk een gesprek over beginnen. Zo wordt het ‘normaal’ dat kinderen hun ervaringen en gevoelens delen. Onderzoek laat zien dat veel praten aantoonbaar risicoverlagend werkt, mits het op de’ juiste’ manier gebeurt. Onderhandelen, regels opleggen en preken werken eerder averechts. (‘juiste’: meer vragend dan oordelend)
4. Inhoud- weet welke media geschikt zijn: Media moeten aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Dat heeft een positief effect op de ontwikkeling. Een goede app of online tool prikkelt de fantasie , maakt nieuwsgierig en zet aan tot spel en naspelen.
5. Balans- momenten met en zonder: Ouders maken zich regelmatig zorgen over het aantal uren dat hun kind media gebruikt. Zijn er gezondheidsrisico’s van overmatig schermgebruik? (te weinig bewegen, overgewicht, slaapproblemen, rug- en nekklachten?). De begeleiding van je kind is erop gericht dat hij/zij voor zichzelf tot verantwoorde keuzes komt. Dat proces van ‘zelfstandig worden’ verloopt niet volgens een vast patroon. Dat maakt het er niet eenvoudiger maar misschien wel interessanter op.
Op de site worden er per leeftijdsgroep tips gegeven en er kan achtergrondinformatie worden geraadpleegd. Zeer de moeite waard!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...